Over ELO

Avatar foto

DoorPascal De Kaey

aug 30, 2023 608 views

Laten we het een over onze dierbare elopunten hebben. Deze punten zijn de basis voor bvb. de reeksindeling van het clubkampioenschap en de ploegindelingen voor de Interclub- en Zilveren Toren-competitie. Hoe hoger je elopunten, hoe sterker je geacht wordt te zijn. Elopunten kan je winnen door partijen te winnen. Hoe sterker je tegenstander, hoe meer elopunten je zal winnen. En omgekeerd kan je natuurlijk ook elopunten verliezen.

Elke drie maanden brengt de KBSB een nieuwe ratinglijst uit; de eerstvolgende is voor 1 oktober. Je eerste voorlopige rating krijg je na 10 partijen tegen spelers met elo. En daar schuilt een beetje het probleem. Met zoveel nieuwe spelers in onze club, kan het een tijdje duren vooraleer je aan die 10 partijen geraakt. Als we bvb de reeksen van het clubkampioenschap gewoon zouden indelen in reeksen van 8, dan zou niemand in de laatste 2 reeksen elopunten hebben en dus ook geen partijen kunnen spelen die tellen voor elo.

Daarom dit driepuntenplan:

  1. de laatste reeksen in het clubkampioenschap zullen anders ingedeeld worden zodat er toch zoveel mogelijk elopartijen kunnen worden gespeeld. De details volgen eerstdaags in de paringen.
  2. partijen van het Laddertoernooi zullen dit seizoen standaard voor elo meetellen. Als één van beide spelers liever niet voor elo speelt, kan dat uiteraard ook, maar moet dat vóór de partij worden meegegeven. Op deze manier geven we de nieuwkomers de gelegenheid om sneller aan elopartijen te geraken, wat de ganse club aanbelangt. Voor de speler mét elo geldt trouwens dat er niets te verliezen valt (tenzij de niet geklasseerde speler in het eerstvolgende klassement een rating zal hebben)
  3. we moedigen de nieuwkomers aan om ook in andere toernooien partijen te spelen zoals Interclub, Zilveren Toren of Ligakampioenschap.

Laten we er als club samen voor zorgen dat de vele nieuwkomers snel aan een eerste rating geraken!

2 reactie op “Over ELO”
  1. kleine toevoeging: na 10 ELO-partijen krijg je een provisoire ELO. Na 20 ELO-partijen een “echte” ELO. Er valt voor de schaker die al ELO heeft pas iets te verliezen van zodra de tegenstander in dat betreffende kwartaal aan zijn 20e ELO-partij geraakt. Dat is voor onze nieuwe leden nog ver weg.
    kortom: er lijkt geen reden om tegen hen niet voor ELO te spelen

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *