Russische nieuwtjes

Avatar foto

DoorHerman Callens

dec 12, 2017 268 views

Vandaag allemaal Russisch nieuws, nu Londen zwijgt en Sint-Petersburg nog niet. Maar we beginnen in Moskou, of althans met een bericht uit Moskou, over Andrej Filatov, een naam die ik al eens heb laten vallen, mocht u het nu in Moskou horen donderen. De man is namelijk niet enkel een schatrijk ondernemer, maar ook en vooral hoofd van de Russische Schaakbond en één van de vele vicepresidenten van FIDE. In die laatste hoedanigheid is hij naar verluidt zowat de enige die nog achter FIDE-president Kirsan Iljoemzjinov stond. In een telefoongesprek _LEESMEER_met een Russische sportsite heeft deze Filatov zijn licht laten schijnen over de (her)verkiezing van een ‘nieuwe’ FIDE-president. Die verkiezing zal worden gehouden op de Algemene Vergadering van de organisatie tijdens de Schaakomlypiade in september-oktober 2018 in Batumi, Georgië.

Volgens Filatov is het realistisch dat 4 tot 5 kandidaten de uitdaging zullen willen aangaan.  Of dat inclusief de huidige FIDE-president is, zei hij er niet bij, want die heeft natuurlijk wel op de Raad Van Bestuur van enkele maanden geleden zowat een motie van wantrouwen gekregen, of althans het niet-bindende verzoek om geen kandidaat meer te zijn. Luidens hetzelfde bericht heeft Iljoemzhinov intussen laten weten dat hij desondanks toch kandidaat zal zijn.

Wel noemde hij Georgios Makropoulos, 2de man van FIDE, die een deel van de bevoegdheden van Iljoemzjinov heeft overgenomen sinds de VS achter zijn veren zitten wegens ongeoorloofde financiële activiteiten met het Syrië van Assad. “Een waardige kandidaat en een gerespecteerde persoonlijkheid”, noemde hij de Griek, die zelf nochtans nog niet in zijn kaarten heeft laten kijken. Filatov zei ook dat hij zelf (nog) geen kandidaat zou zijn: “Dit is niet mijn cyclus”, verklaarde hij. Wat hem nu voor ogen stond, was om in februari herkozen te  worden als president van de Russische Schaakbond. Pas dan was het tijd om bekend te maken welke kandidaat de Russische Schaakbond zou steunen. Maar hij verzekerde dat dat de “best(e) verkiesbare kandidaat” zou zijn. Vraagje: is er een verschil tussen de beste en de best/meest verkiesbare?  

Genoeg politiek. In Sint-Petersburg gingen de al bekende Superfinales natuurlijk gewoon door. Bij de heren behaalden de drie leiders van gisteren telkens een ander resultaat. Fedoseev (foto) won van Volkov, terwijl Vitiugov remiseerde met Inarkiev en Dubov onderuit ging tegen Malakhov.  In de lagere regionen won Sjugirov van Romanov. De andere partijen eindigden in remise, al deden Riazantsev en Tomashevsky daar 101 zetten over (eindspel TL tegen T).

Fedoseev is nu opnieuw alleen leider (6/9), en wordt op een half punt achternagezeten door Vitiugov. Met 5/9 volgt dan het viertal Malakhov, Tomashevsky, Dubov en Svidler. Van dat zestal zijn Malakhov en Dubov de enigen onder 2700 ELO, en Svidler de enige boven 2750.

Enige sensatie ook bij de vrouwen, waar de eerste vier onderling duelleerden. Twee nummers 2, Kashlinskaya en Girya, deelden het punt en het derde nummer 2, Pogonina, versloeg met zwart het nummer 1, Gunina. Verder wist ook  Goryachkina haar verlies van gisteren goed te maken, met een zege tegen Kovalevskaya, en won Ovod van Shuvalova.

In de stand neemt Pogonina nu met 6/9 de eerste plaats in, ten nadele van Gunina, die samen met Kashlinskaya, Girya en Kovalevskaya het achtervolgende viertal vormt (5,5/9). Een vol punt verder is Bodnaruk enige zesde. Niet helemaal volgens ELO, al staan de 5 sterksten wel op de eerste vijf plaatsen. 

Voilà, dat was het, de rest van de week, zo mogelijk, van over het Kanaal en van onze correspondent in Londen. Als hij tijd heeft. Cheers!  

2 reactie op “Russische nieuwtjes”
  1. Dank voor de update, Herman. Nee, wel tijd maar eigenlijk niks speciaals te melden. Het was wel een geweldige prestatie van de 60+’er Jon Speelman om in de Londense Super Blitz de halve finales te bereiken. Ook de British KO (in dezelfde venue) werd er beslecht en Luke McShane versloeg David Howell. Na de vluggertjes. In onze Cambridge City schaakclub kwam er weken geleden een invitatie binnen voor een simul tegen Rustam Kasimdjanov. Niet aan meegedaan want op een weeknamiddag, maar deelname was gratis. Blijkbaar betaalde de Oezbeekse ambassade voor alles, incl. wijn. Als kerst special spelen we volgende week tegen de universiteit in een treffen Gown vs. Town. Wij zijn Town, zij Gown. Dat is iets historisch wat al eeuwen aan de gang is: de Town verwijt de Gown dat hun aanwezigheid de levensduurte optrekt, de Gown ontkent dit of zeggen dat zij ook jobs creéren. De strijd zal bloedig zijn. En voor een keer mag er dan ook alcohol genuttigd worden want in de parish church hall waar wij spelen is het niet toegestaan er een halve café van te maken. Zoiets ongeveer stond in de brief van de reverend. Got to go, mijn droogkast heeft bijna gedaan en mijn ajuinsoep staat te pruttelen.

  2. Alvast smakelijk! Vandaag zal ik niet veel kunnen updaten: eerste dag London is nogal problemerig verlopen en ik hoest me de pleuris. O was ik maar …

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *